شیر مادر مفیدترین منبع تغذیه تا دو سالگی برای نوزادان بوده و متناسب با نیازهای آنها است.
درباره مزایای شیر مادر صحبتهای زیادی شده است، ولی آنچه که اهمیت دارد این است که شیر مادر ثابت نیست و متناسب با نیازهای نوزادان از بدو تولد تا دو سالگی تغییر میکند.
به طور مثال در نوزادان نارس یک سری اسیدآمینه مورد نیاز در بدن این نوزادان ساخته نمیشود، از این رو تغذیه با شیر مادر این کمبود را برطرف میکند و همه پروتئینهای مورد نیاز، اسیدهای امینه، قند و ... متناسب با نیاز نوزادان در شیر مادر وجود دارد.
قندی که در شیر مادر وجود دارد لاکتوز است که به راحتی قابل هضم است و نوزاد را دچار مشکل نمیکند. همچنین چربی که در شیر مادر وجود دارد، چربی اشباع نشده است و در ضمن نمک موجود در شیر مادر نیز در حدی است که برای کلیههای نوزاد هیچ خطری ندارد.
شیر مادر به لحاظ دارا بودن انواع ویتامین و املاح کامل است، به طوری که گفته میشود افردی که با شیر مادر تغذیه شدهاند کمتر دچارحساسیت میشوند. همچنین چون از نظر عاطفه وابستگی بیشتری به مادر دارند در آینده کمتر دچار پرخاشگری میشوند.
مادرانی که کودکان خود را با شیر خود تغذیه میکنند، کمتر دچار سرطان پستان و رحم میشوند. همچنین به لحاظ هضم آسان و دسترس بودن مادران هیچگونه نگرانی از این حیث نخواهد داشت.